Värmlands Cockerklubb

Prova på viltspår i Fryksta

Lördagen den 20 oktober 2007 samlades vi vid Fryksta vandrarhem utanför Kil där föreståndaren Yvonne Magnusson tog emot oss och berättade lite om viltspår. Yvonne har både kurser och är domare i viltspår så vi fick många bra tips med oss när det var dags att gå ut i skogen och lägga varsitt spår där någon annan skulle gå med sin hund. Eftersom vi hade en viltspårchampion med fick Yvonne lägga ett lite svårare spår till Vilma så att hon verkligen skulle få använda näsan. Övriga hundar fick enklare spår med en vinkel och utan bloduppehåll.

Medan spåren låg till sig provade vi några agilityhinder som vi byggt från en s k ”Aktiveringsryggsäck”. En slalombana, en tunnel samt ett balanshinder sattes ut. Slalom fixade alla galant med lite godis till hjälp, tunneln var lite värre. Med pock och lock och glada rop från matte i bortre änden på tunneln så gick till slut alla igenom den, och nästa gång var det naturligtvis lättare. Balansen gick si så där, mest beroende på att den låg på gräset och då var det lite svårt att veta var tassarna skulle vara.

Efter lite fika sedan var det dags att gå ut till spåren igen. Vi gick ett i taget så att alla följde med och fick se hur hundarna bar sig åt. Vår champion Vilma klarade sitt spår galant och var väldigt mallig över sin klöv när vi gick tillbaka till bilarna för att byta hund. Nästa hund var Loffe som endast hade ett kort spår för flera år sedan bagaget. Han hittade spåret ganska omgående och gick bestämt framåt en bit, sedan fick han nog lite viltvittring i näsan och snurrade en hel del innan han hittade på spåret igen och så småningom även hittade klöven. Avslutningsvis fick vi se Sofi som också tog spåret direkt och sedan fick lite störning av andra intressanta dofter som gjorde att hon gick lite långt ut innan matte hjälpte henne på igen. Efter det tog det inte lång stund innan klöven var funnen och Sofi var så stolt när hon hittade den! Det var en riktig trofé hon bar med sig tillbaka till bilen.

Vi tackar Yvonne för att hon tog sig tid några timmar för att vi skulle få prova på viltspår, samt att vi fick ha vandrarhemmet som bas för fika och agility. Vid fikapausen satt vi och spånade lite idéer inför nästa år, det vore roligt om vi kunde samlas ett gäng och ha lite olika lekar och aktiviteter i den fina miljön som Fryksta vandrarhem erbjuder. Här finns både skog, vatten och gräsytor att hålla till på.

Kom gärna på kommande årsmöte så diskuterar vi vad vi kan göra under 2008!


Sofi tycker att det ska bli roligt
 


Sofi spårar
 


Sofi har hittat klöven!
 


Loffe spårar
 


Loffe har hittat klöven!
 


Vilma gör sig startklar
 


Vilma har hittat klöven!
 


Vilma visar klöven för sin matte
 


Sofi testar tunneln
 


Sofi, where are you?
 


Vilma testar också tunneln


Och avslutar med lite slalomträning

Tillbaka!


Copyright © 2001-2007 ~ RmH Consult ~ Uppdat: 2007-10-22
RmH Consult